شب قدر
طلاب عزیز چند روایت ناشنیده درباره درک شب قدر
? برای درک شب قدر ، دستورات متعدد و شناخته شده ای داریم. این دستورات ، بیشتر ناظر به اعمال خود لیالی قدر است. در برخی روایات ، اعمال دیگری که دخالت در درک شب قدر دارد ذکر شده که بیشتر ناظر به برنامه ای مدون و مدام ، در طول ماه مبارک رمضان است.
اگر عمق این روایات کاویده شود ، نکات دقیق و شگفت انگیزی درباره درک شب قدر استحصال می شود که بررسی و تحلیل آن فرصت مبسوطی می طلبد.
برخی از این روایات بدین شرح است:
1️⃣ امام باقر علیه السلام: پیامبر صلى الله علیه و آله، چون از عرفات برگشت و به مِنا رفت، وارد مسجد شد. مردم، گِرد او جمع شدند و از شب قدر مى پرسیدند. پیامبر صلى الله علیه و آله به سخن ایستاد و پس از ثناى خداوند، چنین فرمود: «امّا بعد، شما درباره شب قدر از من پرسیدید. بیان نکردن آن براى این نبود که نسبت به آن عالِم نبودم. بدانید ـ اى مردم ـ هر کس ماه رمضان بر او وارد شود و او سالم باشد، پس، روزِ آن را روزه بدارد و بخشى از شب آن را به عبادت برخیزد و مواظب نمازش باشد و در گرماى آن، به نماز جمعه اش برود و سحرگاه به نماز عیدش برود، به یقین ، شبِ قدر را دریافته و به جایزه پروردگار، دست یافته است».
✳️ الإمام الباقر علیه السلام: إنَّ النَّبِیَّ صلى الله علیه و آله لَمَّا انصَرَفَ مِن عَرَفاتٍ وسارَ إلى مِنى، دَخَلَ المَسجِدَ فَاجتَمَعَ إلَیهِ النّاسُ یَسأَلونَهُ عَن لَیلَةِ القَدرِ، فَقامَ خَطیباً، فَقالَ- بَعدَ الثَّناءِ عَلَى اللَّهِ عز و جل-:
أمّا بَعدُ، فَإِنَّکُم سَأَلتُمونی عَن لَیلَةِ القَدرِ ولَم أطوِها عَنکُم لِأَنّی لَم أکُن بِها عالِماً، اعلَموا أیُّهَا النّاسُ أ نَّهُ مَن وَرَدَ عَلَیهِ شَهرُ رَمَضانَ وهُوَ صَحیحٌ سَوِیٌّ فَصامَ نَهارَهُ، وقامَ وِرداً مِن لَیلِهِ، وواظَبَ عَلى صَلاتِهِ وهَجَّرَ إلى جُمُعَتِهِ، وغَدا إلى عیدِهِ؛ فَقَد أدرَکَ لَیلَةَ القَدرِ، وفازَ بِجائِزَةِ الرَّبِّ عز و جل.
? من لا یحضره الفقیه: ج 2 ص 97 ح 1834 عن زرارة، بحار الأنوار: ج 97 ص 18 ح 40. (التماس دعا )